Huis ontwerpen

Huis ontwerpen

Huis laten Ontwerpen

Wij kunnen jouw droomhuis ontwerpen of je helpen bij de renovatie van een bestaande woning om er een nieuw thuis van te maken met een moderne uitstraling. Wij staan je gedurende het hele werkproces bij en leveren je de beste oplossingen voor het project. Je kunt er op rekenen dat wij door onze kwalitatief hoogwaardige dienstverlening een ontwerp leveren wat aan jou verwachtingen voldoet. Geris Bouwtechniek zorgt voor de aandacht, die je verdient.

Het ontwerpproces

Het ontwerpen van een huis in de bouw is feitelijk een onmisbaar en kenmerkend traject waarbij de toekomst van jouw wensen wordt vormgegeven. Omdat er zoveel verschillende mensen zijn is de kans groot dat er ook veel verschillende smaken zijn. De ene wil het graag uitbundig en als pronkstuk laten fungeren en de ander heeft het liever wat ingetogen en praktisch. Er zijn ook genoeg mensen die geen idee hebben wat ze willen en natuurlijk is er een groep die genoeg ideeën heeft maar niet goed weet waar te beginnen. Geris Bouwtechniek heeft al veel verschillende mensen blij gemaakt met een uitgebreide bouwbegeleiding en de ontwikkeling van hun ontwerp. Wij doen graag hetzelfde voor jou!

Ik heb een vraag, neem contact op

Waarom een huis laten ontwerpen?

Stel je voor dat je zomaar ergens aan begint, bijvoorbeeld winkelen zonder boodschappenlijst, of naar het vliegveld zonder dat je weet waar je eigenlijk heen gaat. Uiteindelijk komt het wel goed maar de weg naar het resultaat is waarschijnlijk niet efficiënt, zeer onduidelijk en zit vol onzekerheden.

Het ontwerpproces van een nieuw huis of bij een verbouwing/renovatie is het boodschappenlijstje en je ticket naar je eindbestemming. Zonder vooraf goed na te denken wat de wensen zijn is de kans groot dat tijdens het bouwproces onduidelijkheid, ontevredenheid of onnodige spanning ontstaat. Bekijk onze onlangs opgeleverde projecten Het uitwerken van je ideeën hoeft geen langslepend en traag proces te zijn en is juist belangrijk om het inzicht te verkrijgen wat nodig is voor het realiseren van je persoonlijke wensen. Het is een soort kapstok waar al je wensen aan komen te hangen en je zult er zelf ook nieuwe ideeën door ontwikkelen.

Welke mogelijkheden zijn er?

Niemand is hetzelfde en daarom is het ontwerpproces zeer persoonlijk en voor iedereen anders. Wij helpen je op weg als je geen idee hebt wat je wilt maar ook als je precies weet hoe het eindresultaat moet worden maar extra hulp wenst. Middels persoonlijke gesprekken verwerken wij je wensen tot een tastbaar ontwerp. Naast het feit dat een uitgewerkt ontwerp veel inzicht geeft in bijvoorbeeld de bouwstijl, afmetingen en gebruik van materialen is het ook van belang voor de uitvoering en zeker ook voor de omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning). Tegenwoordig zijn er ook genoeg mogelijkheden om vergunningsvrij te bouwen. Vooraf is het daarom raadzaam dat er gekeken wordt of je wensen vergunningsvrij mogen worden uitgevoerd. Dat scheelt soms veel tijd.

Is het verplicht om vooraf eerst te ontwerpen?

Nee, het is niet verplicht en in sommige gevallen ook niet nodig. Als je een deur wilt vervangen, zonwering wilt ophangen of dakpannen wilt vernieuwen dan is het normaalgesproken niet nodig om een ontwerp te maken. Het is alleen van belang als een vergunning nodig is en een uitvoerende partij technische documentatie vereist voor de uit te voeren werkzaamheden of het maken van berekeningen.

Uit welke onderdelen bestaat het ontwerpproces van een huis?

Het is de eerste fase in het bouwproces ook wel initiatieffase genoemd. Het zijn de eerste stappen die worden gezet om je wensen vorm te geven. De volgende onderdelen zitten in het ontwerpproces:

  • Persoonlijke gesprekken. Wij komen naar je toe om samen jouw wensen te bespreken.
  • Schetsontwerp(en). Dit is de eerste opzet waarbij je wensen visueel vormgegeven worden. Vaak worden de schetsontwerpen enkele keren aangepast om het precies naar wens te krijgen en is het de eerste keer dat zichtbaar wordt hoe je wensen technisch vertaald worden.
  • Vergunningsstukken zoals technische tekeningen en -omschrijvingen, constructieve tekeningen en -berekeningen, ventilatie- daglicht berekeningen, zonnestudies, haalbaarheidsstudies ed.
  • Werktekeningen. Deze zijn noodzakelijk voor de uitvoerende partijen zoals een aannemer, loodgieter, stukadoor ed.



Kan het huis ook duurzaam?

Natuurlijk! Aan de bouwmethode zijn geen grenzen verbonden zolang het aan de geldende regelgeving voldoet. Als duurzaam bedrijf helpen wij je graag verder ook als je niet traditionele bouwmaterialen wilt toepassen. Als energetisch specialist helpen wij je daarnaast ook op weg als je een energielabel, een maatwerkadvies nodig hebt of als je gewoon wilt weten op welke manier je enegie kunt besparen.

Welke gegevens zijn nodig voor het maken van een ontwerp?

Om het ontwerpproces te ondersteunen zijn alle technische tekeningen en berekeningen nodig die beschikbaar zijn. Denk aan bijvoorbeeld plattegronden, gevels doorsneden, constructietekeningen en -berekeningen, sonderingen, installatietekeningen en -berekeningen.

Vaak bewaren mensen de gegevens van hun woning niet of zijn de gegevens kwijt. In dat geval kun je bijvoorbeeld bij de gemeente de gegevens opvragen, soms tegen betaling. Je kunt bijvoorbeeld ook bij je buren informeren of zij nog gegevens beschikbaar hebben. Dit laatste is natuurlijk alleen van toepassing als je in een wijk woont waarbij veel huizen op elkaar lijken. Mochten onverhoopt geen gegevens beschikbaar zijn dan zorgen wij ervoor dat zoveel gegevens als mogelijk worden verzameld. Dat is meestal voldoende om als basis te gebruiken.

Waar ontwerpen jullie?

Ons werkgebied is Noord-Holland incl. Amsterdam maar is het in overleg ook mogelijk om buiten ons werkgebied afspraken te maken.