NEN2580 METINGEN

NEN2580. Meten = Weten

De uitspraak ‘meten is weten’ kent bijna iedereen en toch zijn nog veel onjuiste gegevens in omloop. Vaak wordt gedacht dat iedereen wel even een woning kan inmeten en ondanks dat iedereen het zou kunnen zijn bepaalde uniforme regels van belang om ervoor te zorgen dat alles klopt. Verder is bouwkundige kennis en inzicht een vereiste om ervoor te zorgen dat de foutmarge tot een minimum wordt beperkt.

Geris Bouwtechniek is gecertificeerd voor het inmeten van vastgoedobjecten volgens de NEN2580 / NTA 2581 en beheerst daarnaast ook de zware eisen volgens de NVN (Nederlandse Vereniging van Makelaars). Voor de makelaardij is naast de NEN norm namelijk de zogenaamde branchebrede meetinstructie van toepassing. Dit zijn aanvullende regels voor de verkoop, verhuur en taxatie van woningen waarbij de NEN2580 als basis dient.

Waarom is een NEN2580 meting noodzakelijk?

Dat kan meerdere redenen hebben, echter is de belangrijkste dat het een uniforme manier is voor het bepalen van oppervlakten en de inhouden voor gebouwen. Op deze manier zijn alle berekeningen op dezelfde manier bepaald en zijn de gegevens altijd gelijkwaardig ongeacht wie komt inmeten. Daarnaast is een meetcertificaat verplicht bij de verkoop, verhuur of taxatie van een woning of bedrijfsgebouw. In enkele gevallen kan zelfs een verzekering vragen om een uitgebreide berekening voor de bepaling van het risicoprofiel van een object.

Voor wie is NEN2580 van toepassing?

Voor makelaars die woningen en/of bedrijfsruimten verkopen en verhuren, voor taxateurs die woningen of bedrijfsruimten taxeren, voor vastgoedbeheerders, vastgoedinvesteerders, aspirant kopers of verkopers van een vastgoedobject of voor mensen die gewoon nieuwsgierig zijn. In alle gevallen helpen wij je graag verder met het inmeten en berekenen van jouw object(en).

Adviesaanvraag

Welke mogelijkheden zijn er?

Omdat iedere opdrachtgever andere wensen heeft, hebben wij drie verschillende mogelijkheden voor het inmeten van objecten.

Als eerste bieden wij het Meetcertificaat aan. Dat is een certificaat met de algemene objectgegevens en een overzicht van een aantal oppervlakten en de inhoud(en). Denk hierbij aan gebruiksoppervlak wonen, overig inpandige ruimten, gebouwgebonden buitenruimten, externe bergruimten en ook de bruto inhoud van de woning. Dit wordt door makelaars en taxateurs van woningen en nieuwsgierige huis- en bedrijfseigenaren gevraagd.

De tweede mogelijkheid is een Opnamerapport. Dat is het eerder genoemde meetcertificaat waarbij de uitgewerkte berekening wordt meegeleverd. Ook van deze mogelijkheid wordt door makelaars en taxateurs van woningen en nieuwsgierige huis- en bedrijfseigenaren gebruik gemaakt.

Zowel het meetcertificaat als ook het Opnamerapport zijn gebaseerd op de NEN2580 én de Branchebrede Meetinstructie. Beide varianten zijn altijd in combinatie met een fysieke opname op locatie. Daardoor zijn kunnen wij altijd aangeven hoe de gegevens zijn verkregen.

De derde mogelijkheid is een Meetrapport NEN2580. Dit is een uitgebreide rapportage met meer toelichting over de  soorten oppervlakten (gebruiksoppervlak, verhuurbaar vloeroppervlak, glaslijncorrecties, bruto- en netto-vloeroppervlakten etc.) en is incl. opname op locatie en tekeningen. Tevens is deze rapportage alleen gebaseerd op de NEN norm en niet op de branchebrede meetinstructie. Deze dienst wordt aangevraagd door vastgoedinvesteerders en/of -beheerders maar ook door eigenaren van restaurants, winkels of horecabedrijven die dit soms nodig hebben voor het vaststellen van de juiste huurprijs.

Alle door ons ingemeten woningen/bedrijfspanden worden uitgewerkt met een door ons zelf ontworpen programma wat gebaseerd is op Excel. Hierdoor weet je zeker dat het aan de laatste voorschriften voldoet en de juiste gegevens in je bezit hebt.

Naast het inmeten en registreren van objecten controleren wij ook reeds uitgevoerde metingen van derden. Dus als al een meting is uitgevoerd maar er twijfel is over de correctheid dan controleren wij deze voor je zodat je zeker weet dat de verstrekte informatie klopt en je niet voor verassingen komt te staan.

Is het verplicht om een vastgoedobject te laten inmeten?

Jazeker en om discussie of onduidelijkheden te voorkomen kan dat het beste worden uitbesteed aan een specialist met ruime bouwkundige ervaring en bouwkundig inzicht. Geris Bouwtechniek is gecertificeerd meetspecialist en helpt je graag om de juiste gegevens te bepalen.

Vaak wordt bij verkoop of verhuur van een woning aangegeven dat men al tekeningen heeft en dat het wel toereikend is om de oppervlakten en inhouden vanaf tekening te bepalen. Dit is echter onjuist want een eigenaar van een woning of bedrijfspand controleert in de regel niet de gegevens op de tekeningen. Daarnaast is het ook voor de volledigheid van de meetgegevens noodzakelijk om op locatie de vastgoedobjecten in te meten.

Is het woningtype van belang voor het inmeten?

Nee, dat maakt niet uit. Of het om een appartement, tussenwoning, vrijstaand huis, grachtenpand of bedrijfsruimte gaat is alleen van belang voor de prijsvorming en niet voor het inmeten.

Adviesaanvraag

Hoe werkt het eigenlijk?

Als wij een afspraak met je hebben gemaakt en de datum en het tijdstip hebben vastgelegd dan komt onze meetspecialist bij je langs. Hij meet letterlijk alle ruimten op dus de breedte, diepte en ook hoogte. Hiervoor wordt een laserafstandmeter gebruikt die tot 0.1mm nauwkeurig is en een afstand tot 100 meter kan registreren. De ingemeten maten worden tijdens de opname schetsmatig uitgewerkt. Tijdens de opname is het belangrijk dat alle ruimten toegankelijk zijn zodat alles goed gemeten kan worden.

Is de locatie van het object van belang?

Ons werkgebied is Noord-Holland incl. Amsterdam maar is het in overleg ook mogelijk om buiten ons werkgebied afspraken te maken.