Meten is (z)Weten

Meten is (z)Weten

In de wetenschap, marketing maar zeker ook in de techniek is het belangrijk om metingen te verrichten. In elke sector gaat dit op een andere manier en heeft het een ander doel.
In mijn vak, de bouw, is het van levensbelang om in alle stadia metingen te verrichten, te registreren en te evalueren. Hoe denk je dat anders de gebouwen kunnen worden gemaakt? Doe maar een beetje naar links en dan weer naar rechts, is natuurlijk niet echt duidelijk. Zowel de uitvoerder, tekenaar, architect maar ook de projectontwikkelaar hebben de juiste maatvoering nodig om het eindproduct te kunnen realiseren.
Net zoals iedereen foto’s kan maken kan ook iedereen afstanden meten, MAAR hoe accuraat zijn de gegevens? Het ene meetlint is immers het andere niet en daarom zijn er zogenaamde normen opgesteld waarin duidelijk word aangegeven op welke manier je moet meten om tot universele gegevens te komen.

NEN2580

De NEN2580 is er zo één. In deze norm (NEderlandse Norm nummer 2580) word duidelijk omschreven hoe je oppervlakten en inhouden van gebouwen dient te meten en te registreren. Is deze dan ook verplicht om aan te houden als je een tuinhuisje wilt maken? Nee dat niet maar het is wel een noodzakelijk instrument voor de professionele vastgoedsector.
Voor de verkoop van je woning of bedrijfspand is een zogenaamd meetrapport verplicht want de meters (m2 en m3) bepalen immers de prijs van het object. Bij de verkoop van woningen is het sinds 2010 verplicht om naast de NEN norm als aanvullende voorschriften de zogenaamde meetinstructie toe te passen. Dit zijn regels die onder andere aangeven hoeveel échte woonoppervlakte er eigenlijk is. Er zijn tal van verschillende soorten oppervlakten maar weet jij bijvoorbeeld hoeveel woonoppervlak je huis werkelijk heeft? Waarschijnlijk niet maar waarom is het dan zo belangrijk? Door de juiste gegevens te laten produceren kun je geld besparen, écht, hoe dan? Nou stel je voor dat je je huis verkoopt waarbij blijkt dat de woning eigenlijk 4m2 groter is dan op de stukken aangegeven staat. Dat lijkt op het eerste gezicht niet veel maar elke vierkante meter kost letterlijk geld (of brengt geld op) en dat betekend dat in gebieden waar de meters duur zijn, zoals Amsterdam/Utrecht/Den Haag, je op deze manier vele duizenden euro’s aan inkomsten kan mislopen, zonder toch?

Object meeting

Vaak denkt men dat het meten van een object overbodig is omdat er bouwkundige tekeningen kunnen worden overhandigd. In theorie is dat inderdaad correct maar in de praktijk blijkt vaak dat de tekeningen onjuist zijn doordat na de bouw bijvoorbeeld de indeling is aangepast, een aanbouw of een dakkapel of iets anders in loop der tijd gewijzigd is wat tevens invloed heeft op de hoeveelheden. Daarnaast snappen maar weinig mensen de bouwkundige tekeningen. De norm is overigens niet alleen van toepassing bij de bestaande woningen maar ook voor de nieuwbouw.

Gespecialiseerd in vastgoedmetingen

Geris Bouwtechniek is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het meten van vastgoed volgens de actuele normen en word daarom zeer frequent door makelaars (woningen én bedrijfsruimten) maar ook door vastgoedinvesteerders ingeschakeld om diverse objecten in te meten, meetgegevens te registreren en het meetcertificaat incl. de bijbehorende tekeningen aan te leveren. Om er zeker van te zijn dat alles klopt meten wij alleen op locatie en niet vanaf een tekening. Dan weet je in ieder geval zeker dat je geen geld misloopt! Twijfel je over de berekening die je van de makelaar of aannemer hebt ontvangen? Neem óók dan contact met ons op voor een second opinion.