Led je wel goed op?

Led je wel goed op?

Het kan je bijna niet ontgaan zijn, maar om zuiniger licht in huis te hebben moet je LED lampen kopen. Je kunt je dan natuurlijk afvragen of dat echt zo zuinig is om alle lampen te vervangen. De aanschaf kost wel een paar centen en afhankelijk van de tijd dat de lampen aan staan kun je het geld natuurlijk ook snel terug verdienen. Dat is natuurlijk mooi meegenomen en het is ook nog eens milieuvriendelijk dus twee vliegen in één klap.
Hartstikke leuk hoor maar vraag je dan ook af of de aanschaf van nieuwe lampen ook het probleem oplost. Hoezo probleem, ik heb dan toch zuinige lampen? Klopt en je kunt er op termijn ook geld mee besparen. Waar ik op doel is het gebruikersgedrag dus de kern van de oorzaak (het verbruik). Met andere woorden: zullen de lampen minder lang branden als je LED lampen koopt, waarschijnlijk niet. Daarom is het nét zo belangrijk om eens stil te staan bij je eigen energieverbruik. Laat je het licht lang branden in ruimten waar niemand aanwezig is? Heb je de tuinverlichting de hele nacht aan staan terwijl je in bed licht? Heb je enig idee hoeveel je op jaarbasis verbruikt en of dat is toegenomen of juist gedaald in de afgelopen 5 jaar? “Pff wat een vragen zeg, daar heb ik helemaal geen trek in, ik koop gewoon zuinig lampen en klaar!” zou een reactie kunnen zijn en dat is precies waar ik op doel. Want waarom zou je eerst geld uitgeven om het vervolgens te besparen (lijk de hypotheekrenteaftrek wel

Geld besparen met Led lampen.

Hoe kan ik nou geld besparen zonder iets te kopen? Nou dat is makkelijker dan de meesten verwachten. Alles begint bij bewustwording dus hoeveel energie verbruik ik eigenlijk, hoe komt dat en is dat wel nodig. Om hier achter te komen heb je geen geld nodig alleen maar een beetje tijd die zich door de besparingen vanzelf terug betaald, mooi toch? Om je een klein beetje te helpen kan ik je het volgende aanraden: Laat geen licht branden in ruimten waar niemand is, dat geldt voor binnen én buiten. Heb je een dubbele elektrameter (dag- en nachttarief) dan kun je bepaalde zaken zoals wassen draaien en de vaatwasser beter op een goedkoper moment laten draaien. Heb je altijd de tv aan omdat het gezelliger is terwijl je er niet eens naar kijkt? Zet dat ding gewoon uit en stream het via je mobiel of tablet. Lijken allemaal open deuren maar de meesten passen dit niet toe en zijn daardoor dief van hun eigen portemonnee.

Energiezuinig en milieuvriendelijk

Dan is er nog het milieverhaal, want LED lampen zijn natuurlijk goed voor het milieu. Oh ja? Is het maken van deze producten echt milieuvriendelijk? Dus er worden natuurlijke grondstoffen gebruikt uit de directe omgeving en het transport is te verwaarlozen? Dat antwoord kun je zelf wel invullen, er is dus niets vriendelijks voor het milieu bij het produceren en transporteren van LED lampen. Dat het verbruik minder is weegt niet op tegen de milieubelasting. Zo’n lamp gaat wel langer mee (zegt men) maar ook de afvalstroom heeft op den duur te maken met afgeschreven LED lampen en dat kun je niet zomaar aan de natuur terug geven.
Als voorstander van energiezuinig en milieuvriendelijk is het vooral belangrijk om de kern aan te pakken en niet alleen maar te geloven wat er op een verpakking staat.
Wil je ook bewuster worden van je energieverbruik en weet je niet waar te beginnen, neem dan gewoon even contact met ons op en we helpen je graag verder.